Projekt edukacyjny „L'arte di mangiare”

20 maja 2025 roku grupa studentek V roku Pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej zakończyła projekt pt. „L'arte di mangiare”, czyli „Sztuka Jedzenia”, który był realizowany w ramach przedmiotu „Praca metodą projektu”. Projekt miał na celu poszerzenie wiedzy na temat kuchni włoskiej i integrację grupy. Ważnym punktem projektu były warsztaty w pizzerii „Kropla Oliwy”. Tuż po przekroczeniu progu lokalu, przyszłe nauczycielki zostały przywitane przez szefa kuchni, który zdradził im recepturę na udane ciasto na pizzę. Na początku warsztatów studentki ozdobiły według swojego pomysłu kartony do pizzy. Następnie w kilkuosobowych grupach udały się do samego serca pizzerii – kuchni. Miały tam okazję, pod okiem szefa kuchni, przygotować pizzę z wybranymi przez siebie dodatkami. Każda była wyjątkowa i pyszna, o czym świadczyły uśmiechy na twarzach i puste talerze. Dalsza część projektu odbyła się już w budynku ANS. W „Pracowni pedagogicznej” studentki przygotowały lemoniady z różnych owoców, od cytrusów po owoce jagodowe. Po tej części, z przyrządzonymi napojami, studentki udały się na skwer znajdujący się przy uczelni. Odbył się tam piknik, podczas którego uczestnicy projektu wzięli udział w grach i zabawach oraz delektowali się pistacjowymi drożdżówkami i innymi smakołykami, przygotowanymi przez liderki projektu. Dziękujemy im za włożone serce w realizację projektu. Będziemy go wspominać przez wiele kolejnych lat!!!
Studentki V roku PPW